Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Blackwater - ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ

Η εταιρία blackwater είναι η εταιρία που τροφοδοτεί με μισθοφόρους την Αμερικάνικη κυβέρνηση που είναι αναγκαίοι στα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει και θα ανοίξει και στο μέλλον. Τα γεγονότα όμως δείχνουν την δολοφονική ασιδοσία της εταιρίας και την προκλητική κάλυψη της από την Αμερικάνικη κυβέρνηση. Γιατί άραγε......?

Πιο μαύρη και από τ' όνομά της

Εναν πρόεδρο της αρεσκείας της και συμβόλαια 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τα δώρα που ζητάει από τον Αϊ-Βασίλη η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων Blackwater.

Το 2008 μοιάζει να είναι η χρονιά της. Ο πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας» καλά κρατεί, τα χρυσοφόρα συμβόλαια με ανάθεση από το Πεντάγωνο πέφτουν βροχή κι ένας υποψήφιος πρόεδρος (φυσικά Ρεπουμπλικανός), ο Μιτ Ρόμνι, έχει συνδεθεί στο δρεπανηφόρο άρμα του μεγαλύτερου ιδιωτικού στρατού στον κόσμο.

Σύμβουλος του Ρόμνι και εκ των στενών συνεργατών του έχει αναδειχθεί ο Κόφερ Μπλακ, νούμερο δύο στην ιεραρχία της Blackwater. Ο Ρόμνι υπερασπίστηκε πρόσφατα την εταιρεία μετά το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο στη Βαγδάτη, όπου μισθοφόροι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αναίτια 17 ιρακινούς αμάχους.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης και τον σάλο που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Blackwater ετοιμάζεται να διεκδικήσει από το υπουργείο Αμυνας μαζί με τον έτερο Καππαδόκη, την εξίσου αμαρτωλή Dyncorp, συμβάσεις - μαμούθ ύψους 15 δισ. δολαρίων. Το αντικείμενο του πενταετούς συμβολαίου είναι «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των δεσμών της με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών».

Στα σχέδιά της είναι και η δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, όμως προς το παρόν συναντά τη αντίδραση των κατοίκων. Η εταιρεία διαθέτει στη Βόρειο Καρολίνα το μεγαλύτερο ιδιωτικό στρατόπεδο στον κόσμο, έκτασης 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου εκπαιδεύονται ετησίως 40.000 ανεξέλεγκτοι κουμπουροφόροι. Εκεί, βρίσκεται και ο περίφημος βάλτος, από τα «μαύρα νερά» του οποίου βαφτίστηκε η Blackwater.

Γεγονότα για παράσημο

Υπάλληλοί της συνδέονται με σειρά παρατυπιών και αδικημάτων που αφορούν σχεδόν το σύνολο του ποινικού κώδικα, πέραν της δολοφονίας των 17 αμάχων στη Βαγδάτη, υπόθεση που εκκρεμεί.

*Τον Δεκέμβριο του 2006, μεθυσμένος μισθοφόρος δολοφόνησε τον σωματοφύλακα του ιρακινού αντιπροέδρου Αντελ Μαχντί. Τον είχε περάσει για ύποπτο τρομοκράτη.

Η εταιρεία φυγάδεψε τον εκτελεστή, που επέστρεψε ατιμώρητος στη μητέρα πατρίδα. Η υπόθεση έκλεισε με την καταβολή 15.000 δολαρίων αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος. Ο μέθυσος απολύθηκε, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ.

*Επίσης, πριν από ένα χρόνο, η ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην υπουργό και γνωστό διεφθαρμένο πολιτικό, Αϊάμ αλ Σαμαρί. Του αποδόθηκαν 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων.

Μισθοφόροι της Blackwater εισέβαλαν στη φυλακή και με την απειλή όπλων ελευθέρωσαν τον Σαμαρί και τον οδήγησαν στο αεροδρόμιο. Εκεί, του παρέδωσαν πλαστό διαβατήριο και εισιτήριο για το Σικάγο.

*Τον Αύγουστο του 2006, ένα αυτοκίνητο της εταιρείας ενεπλάκη σε τροχαίο με στρατιωτικό όχημα του αμερικανικού στρατού, μέσα στην «Πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης.

Τρεις ένοπλοι μισθοφόροι με την απειλή όπλων υποχρέωσαν τους ένστολους συμπατριώτες τους να επαναφέρουν το ιδιωτικό όχημα στον δρόμο, τους προπηλάκισαν και τους εγκατέλειψαν. Τότε, αμερικανικές εφημερίδες αναρωτήθηκαν ποιος κάνει κουμάντο στο Ιράκ.


*Στις 30 Μαΐου 2007 μισθοφόρος φρουρός εκτέλεσε χωρίς καμία αφορμή περαστικό οδηγό στο κέντρο της Βαγδάτης. Ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο του θύματος πλησίασε πολύ κοντά σε αυτοκινητοπομπή, άρα ήταν δυνάμει τρομοκράτης. Ο θύτης φυγαδεύτηκε.

Υποπτοι παντού

*Τον Φεβρουάριο του 2006 ελεύθερος σκοπευτής της εταιρείας σκότωσε τρεις φρουρούς του ιρακινού στρατού που έκαναν βάρδια σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Τα θύματα «κινούνταν υπόπτως».

*Στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται επίσης για λαθρεμπόριο όπλων. Ανακριτής ερευνά μεταφορά εξοπλισμού στο Βόρειο Ιράκ, με πιθανό αποδέκτη τους αντάρτες του ΡΚΚ. Η οργάνωση των κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας περιλαμβάνεται ως γνωστόν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων. Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε την υπόθεση το FBI.

*Ερευνα γίνεται και για σοβαρές παρατυπίες που αφορούν δυστύχημα στο Αφγανιστάν, χώρα στην οποία δραστηριοποιείται επίσης το ευαγές ίδρυμα: Στις 27 Νοεμβρίου 2004, ιδιωτικό ελικόπτερο της Blackwater συνετρίβη σε βουνοκορφή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, ιδιώτες και στρατιωτικοί. Αργότερα απεδείχθη ότι οι πιλότοι δεν είχαν σωστή εκπαίδευση, ενώ το ελικόπτερο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

*Υπάλληλοί της έχουν κατηγορηθεί επίσης για σεξουαλική παρενόχληση, απάτες, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά και διακίνηση αναβολικών. Αυτή η εταιρεία, με αυτό το δυναμικό, διεκδικεί τώρα να αναλάβει από διεθνείς οργανισμούς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές κρίσης και την ασφαλή μεταφορά της.

Ο αντιπρόεδρός της, Κόφερ Μπλακ, αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο σε ημερίδα στο Αμάν της Ιορδανίας, πως ετοιμάζεται μια ταξιαρχία (μισθοφόρων), περί τους 5.000 άνδρες, που θα ειδικευθεί στην ασφάλεια των αποστολών ανθρωπιστικής δράσης. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τους ιδιώτες πραιτωριανούς να μοιράζουν φαγητό στους πρόσφυγες του Νταρφούρ αντί του ΟΗΕ.

Αλλωστε, ο Μπλακ γνωρίζει καλά το Νταρφούρ, καθώς υπηρέτησε στο Σουδάν ως σταθμάρχης της CIA και είναι αυτός που οργάνωσε τη σύλληψη του διεθνούς τρομοκράτη Κάρλος, που κρυβόταν στο Χαρτούμ. Ο Μπλακ υ πηρέτησε για 28 χρόνια στη CIA πριν μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Τα τρία τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν διευθυντής των μαύρων επιχειρήσεων. Μετά, πέρασε στην Blackwater. Μαύρα νερά, μαύρα μαντάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου