Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Μάχη για τη ρύθμιση του Διαδικτύου


Τα νέα επεισόδια στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης γύρω από την ACTA (την εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων και της «πειρατείας» στο Ιντερνετ) δεν είναι καθησυχαστικά.

Λίγες εβδομάδες μετά τον ένατο γύρο συναντήσεων, που έγινε στην Ελβετία, και μερικές μέρες πριν από τον επόμενο, που θα γίνει στις ΗΠΑ, διέρρευσε η τελευταία εκδοχή του κειμένου που πιθανόν να καθορίσει το μέλλον του Διαδικτύου.

Αρκεί, βέβαια, να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό η Ε.Ε. και άλλες 38 χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, και είναι σαφές πλέον ότι η συμφωνία που ξεκίνησε για να ρυθμίσει τελωνειακά ζητήματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς έχει καταλήξει σε μια απόπειρα διεθνούς ρύθμισης του Ιντερνετ και διαμόρφωσης ενός νομικού πλέγματος γύρω από την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο,τι γνωρίζουμε για το περιεχόμενο της ACTA έχει δημοσιοποιηθεί με φειδώ, έπειτα από πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αμερικανικών λόμπι για την ελευθερία στο Διαδίκτυο ή έχει διαρρεύσει από τους ίδιους. Οπως δείχνει και η τελευταία διαρροή (http://blo.gr/1xe), το κείμενο κινείται ακόμα στον αντίποδα των εθνικών νομοθεσιών και του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Εν ολίγοις, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.

Στον αντίποδα της ACTA, η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στη νομοθεσία της. Ψηφίζοντας τον νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή απαγόρευσε στους παρόχους του Ιντερνετ τη διάκριση μεταξύ χρηστών, τη δίωξη περιεχομένου, ιστοσελίδων και προγραμμάτων καθώς και τους περιορισμούς πρόσβασης των χρηστών σε ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, ενημέρωσε στις 13 Ιουλίου την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα εκδοχή της ACTA (δείτε το βίντεο http://blo.gr/1xf). Δεν κατάφερε, όμως, να άρει την καχυποψία γύρω από τη συμφωνία, καθώς αυτή συνεχίζει να προβλέπει την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για χάρη του «ευνομούμενου» Διαδικτύου.

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου