Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Δάνειο με αντάλλαγμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα!



Δάνειο με αντάλλαγμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα!
Μία απίστευτη είδηση δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου και μέσω του πρακτορείου Blooomberg έκανε το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος φέρεται να έχει πει ότι η Ελλάδα είναι διατεθιμένη να σταματήσει τη διεκδίκηση του μαρμάρων που έχουν κλαπεί από τον λόρδο Ελγιν με αντάλλαγμα ένα νέο μακροπρόθεσμο δάνειο!

 Δημοσίευμα Bloomberg
“Διατεθειμένη φαίνεται η Ελλάδα να διακόψει τη μακρόχρονη διαμάχη για τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" διακηρύσσοντας έτοιμη να παραιτηθεί από την αξίωση τής ζωφόρου του Παρθενώνα με το αντάλλαγμα ενός μακροπρόθεσμου δανείου (των μαρμάρων), δήλωσε στους Times του Λονδίνου, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Η ζωφόρος είχε αποσπαστεί το 1801 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανός διπλωμάτης, με την άδεια του Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή του και μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο μετά τη συμφωνία του βρετανικού κοινοβουλίου να τα αγοράσει.
Η Ελλάδα αξιώνει ότι έχουν κλαπεί, σημειώνει η εφημερίδα Times.
Τα μάρμαρα από τότε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και οι επιμελητές του μουσείου δήλωσαν πως καμία νέα προσέγγιση δεν έχει πραγματοποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι θεματοφύλακες άλλαξαν άποψη ότι τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο μουσείο, τονίζουν οι Times.
Ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς ολοκληρώθηκε το 438 πΧ".

Η απάντηση Γερουλάνου 

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού μετά από ερώτηση του ΝΡ στο γραφείο του υπουργού, "Δεν ετέθη από τον κ. Γερουλάνο θέμα ιδιοκτησίας ή μακροχρόνιου δανεισμού. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων με αντάλλαγμα όμως μία σειρά από περιοδικές εκθέσεις που θα καλύψουν τα κενά στο βρετανικό μουσείο". Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι "η επιχειρηματολογία των βρετανών στερεύει με το νέο μουσείο της Ακρόπολης". Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι στα επίμαχα σημεία του ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου δεν υπάρχουν σε εισαγωγικά οι επίμαχες φράσεις 

http://www.bloomberg.com/news/2010-12-06/greece-offers-to-forgo-elgin-marbles-ownership-claim-times-says.html

http://www.newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου