Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Στόουνχεντζ" και στον Καύκασο!



Τα απομεινάρια ενός άγνωστου προϊστορικού οικισμού της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκαν τον Οκτώβριο, χάρη σε μια αεροφωτογραφία που είχε τραβηχτεί πριν από 40 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι τον ονόμασαν "Στόουνχεντζ του Καυκάσου" εξαιτίας των ογκόλιθων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως θεμέλια για τα κτίρια του οικισμού και πιστεύουν ότι αυτή η νέα ανακάλυψη θα πρέπει να κάνει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν την ιστορία της εξάπλωσης των οικισμών στην περιοχή κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 200 οικισμούς στο υψίπεδο της κοιλάδας Κιλσλοβόντσκ, από τον ποταμό Κουμπάν εως τον ποταμό Μάλκα, στον Καύκασο. Όλοι βρίσκονται σε υψόμετρο 1400 εως 2400 μέτρα και ακολουθούν ένα μοναδικό πολεοδομικό πλάνο.

Στο κέντρο υπάρχει ένα τετράγωνο κτίσμα με καμπύλες πλευρές,από το οποίο ξεκινούν ακτινωτά ευθείς δρόμοι προς κάθε κατεύθυνση. Γύρω από αυτό υπάρχουν κτίσματα δύο δωματίων, η χρησιμότητα των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους ειδικούς.
Παρόλο που τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οικισμοί αυτοί κατοικούνταν, είναι αρκετά παράδοξο το ότι δεν έχουν βρεθεί τάφοι κοντά σε αυτούς. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι οικισμοί ανήκουν στον πολιτισμό Κουμπάν -900 εως 600π.Χ.- ο οποίος ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19 αιώνα κοντά στο χωριό Κουμπάν της βόρειας Οσετίας.
Ωστόσο δεν μπορούν να εξηγήσουν πως άνθρωποι που κατοικούσαν σε αυτούς έφτασαν στον Καύκασο ή το που ζούσαν πριν.
Το πιθανότερο, όπως πιστεύουν, είναι ότι οι κατασκευές δημιουργήθηκαν από κάποιο λαό που μετανάστευσε στο υψίπεδο εξαιτίας κλιματολογικών αλλαγών. Μια ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας πιθανόν να οδήγησε τις φυλές που ζούσαν σε χαμηλότερο  υψόμετρο να αναζητήσουν πιο ψυχρές περιοχές να κατοικήσουν.
Κάποιες λοιπόν, αποφάσισαν να εγκατασταθούν ψηλά στον Καύκασο όπου το κλίμα ήταν ψυχρότερο.
Περιοδικό "Τρίτο Μάτι"-Δεκ.2010
Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ
Σύνδεσμος στην Πηγή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου