Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Ανώνυµοι» εκδικητές για το Wikileaks

«∆ικαιοσύνη  για τον  Τζούλιαν»,    ζητεί ο διαδηλωτής κοντά  στο δικαστήριο όπου προσήχθη την  Τρίτη ο Ασάνζ,  στο Γουέστµινστερ του  Λονδίνου
Ολοµέτωπο (κυβερνο)πόλεµο εναντίον όσων εκλαµβάνουν ως εχθρούς του Wikileaks και του φυλακισµένου πια ιδρυτή του, του Τζούλιαν Ασάνζ, έχουν εξαπολύσει οι «Ανώνυµοι», µια οµάδα «χακτιβιστών», στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αντίποινα».
Η σύλληψη και ο εγκλεισµός του Ασάνζ στις φυλακές Γουάντσγουρθ της Αγγλίας, µε βάση τις καταγγελίες που έχουν διατυπώσει εις βάρος του δύο Σουηδέζες για «βιασµό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνοµο εξαναγκασµό», προκάλεσε µια πρωτοφανή αντίδραση από τους απανταχού υποστηρικτές του Wikileaks – που συνεχίζει τη δηµοσιοποίηση των διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων. Οι «Ανώνυµοι» χάκερ-ακτιβιστές κατάφεραν χθες να βγάλουν «εκτός» την ιστοσελίδα της MasterCard (η οποία σταµάτησε µαζί µε τη Visa την Τρίτη τις πληρωµές στο Wikileaks), συνεχίζοντας παράλληλα τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της σουηδικής Εισαγγελίας, του συνηγόρου των δύο Σουηδέζων πουκατηγορούν τον Ασάνζ, της υπηρεσίας online µεταφοράς χρηµάτων PayPal (που διέκοψε πρώτη τιςσυναλλαγές µε το Wikileaks)

αλλά και της ελβετικής PostFinance που έκλεισε τον λογαριασµό του 39χρονου Αυστραλού. Παραδόξως, οι «χακτιβιστές» απειλούσαν χθες µε επιθέσεις και το twitter, κατηγορώντας το πως «λογοκρίνει τη συζήτηση για το Wikileaks» – κάτι που η υπηρεσία µικροµπλόγκινγκ διέψευσε κατηγορηµατικά.

Στο πλευρό του Wikileaks τάχθηκαν µε κοινή ανακοίνωσή τους µια οµάδα whistleblowers (όπως αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες όσους ξεσκεπάζουν ατασθαλίες και συνωµοσίες) µε επικεφαλής τον Ντάνιελ Ελσµπεργκ, τον άνθρωπο που άφησε να διαρρεύσουν, το 1971, τα επονοµαζόµενα Pentagon Papers, τη µυστική έκθεση της CIA για το Βιετνάµ. «Το Wikileaks έβγαλε το τζίνι της διαφάνειας µέσα από ένα πολύ αδιαφανές µπουκάλι και ισχυρές δυνάµεις στην Αµερική, που τρέφονται από τη µυστικότητα, προσπαθούν απεγνωσµένα να ξαναβάλουν το τζίνι µέσα», επισήµαναν.

Η Ναόµι Γουλφ
Από την πλευρά της, η γνωστή συγγραφέας και φεµινίστρια Ναόµι Γουλφ απέφυγενα πάρει ανοιχτά θέση όσον αφορά τις διαρροές. Στην «ανοιχτή επιστολή προς την Ιντερπόλ» που δηµοσίευσε στο Huffington Post, εντούτοις, υπό τον τίτλο «Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από την Παγκόσµια Αστυνοµία των Ραντεβού», δηλώνει «πανευτυχής που ανακάλυψε τη νέα στράτευση της Ιντερπόλ υπέρ της σύλληψης και της δίωξης ανθρώπων που συµπεριφέρονται σαν ναρκισσιστές κόπανοι στις γυναίκεςµε τις οποίες βγαίνουν». Τοσαρκαστικό της κείµενο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ο βιασµός χρησιµοποιείται στη δίωξη του Ασάνζ όπως χρησιµοποιήθηκε η ελευθερία των γυναικών για την εισβολή στο Αφγανιστάν. Ξυπνήστε!», επέµεινε η Γουλφ.

∆ικαστική µάχη
Ο βρετανός δικηγόρος Μαρκ Στίβενς επιµένει πως οι καταγγελίες εις βάρος του Ασάνζ δεν στέκουν, πως η όληστάση της Σουηδίας, που αξιώνει την έκδοση του πελάτη του, είναι «πολιτικά υποκινούµενη». Απεναντίας, ο συνήγορος των δύο γυναικών που κατηγορούν τον Ασάνζ, ο Κλας Μπόιστροµ, επιµένει ότι οι πελάτισσές του δεν είναι ανακατεµένες σε καµία πολιτική συνωµοσία, ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουν είναι αξιόπιστα. «∆ίκαιη και απολιτική µεταχείριση» ζήτησε για τον πατέρα του ο 20χρονος γιος του Ασάνζ, Ντάνιελ, από τη Μελβούρνη όπου ζει, παρότι, όπως διευκρίνισε, εδώ και χρόνια δενέχει επαφή µαζί του. Κοντά στον Ασάνζ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος ως «ύποπτος φυγής» και θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο στις 14 ∆εκεµβρίου, φέρεται να σπεύδει και ένας γνωστός αυστραλός νοµικός, ειδικός σε θέµατα έκδοσης, ο Τζέφρι Ρόµπερτσον. Και η στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης, όµως, δείχνει κάπως να αλλάζει (από άκρατα εχθρική που ήταν αρχικά) έπειτα από τη σύλληψη του Ασάνζ. Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ δήλωσε πως η ευθύνη γιατη διαρροή των διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων βαρύνει τους Αµερικανούς, όχι τον ιδρυτή του Wikileaks.


«Πέρασα τα ίδια µε τον Ασάνζ»

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ µιας προσπάθειας να δυσφηµηθεί ο ιστότοπος WikiLeaks και ο ιδρυτής του, ο Τζούλιαν Ασάνζ, σχολιαστές επιχείρησαν να υποστηρίξουν πως η δηµοσιοποίηση διαβαθµισµένου υλικού από τον τελευταίο είναι πολύ διαφορετική – και συνεπώς πολύ λιγότερο αξιέπαινη –απ’ αυτό που είχε κάνει ο Ντάνιελ Ελσµπεργκ, που δηµοσιοποίησε το 1971 τα λεγόµενα «Pentagon Papers».

Οµως ο ίδιος ο Ελσµπεργκ, 79 χρονών σήµερα, απορρίπτει τη θέση αυτή. «Αποτελεί απλώς ένα πρόσχηµα για ανθρώπους που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι αντιτίθενται σε όλες τις αποκαλύψεις, ακόµη κι όταν αποκαλύπτεται η πιο εσφαλµένη, µυστική εξωτερική πολιτική», αναφέρει ο Ελσµπεργκ σε δήλωση που δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα και την οποία συνυπογράφει µε πρόσωπα όπως ο βρετανός πολιτικός ακτιβιστής και πρώην πρεσβευτής Κρεγκ Μάρεϊ και η Κάθριν Γκαν που το 2003 αποκάλυψε (στον «Οµπζέρβερ»)

τα σχέδια των ΗΠΑ να τοποθετήσουν κοριούς στα γραφεία έξι χωρών στον ΟΗΕ.

Ο Ελσµπεργκ τονίζει πως «η αλήθεια είναι ότι κάθε επίθεση που γίνεται τώρα εναντίον του WikiLeaks και του Τζούλιαν Ασάνζ είχε γίνει τότε εναντίον µου και εναντίον της δηµοσιοποίησης των Εγγράφων του Πενταγώνου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου